Bij Attendi vinden we het belangrijk dat alle rapportages voor alle betrokkenen goed leesbaar zijn. Naast dat het belangrijk is voor betrokken zorgprofessionals is het ook belangrijk dat de cliënt en mantelzorgers de rapportage kunnen lezen en begrijpen.
Een onderdeel van een goed leesbare rapportages is het minimale gebruik van afkortingen in rapportages. In de zorg worden er veel afkortingen gebruikt. Hieronder een aantal misschien wel bekende voorbeelden:
- HA (huisarts)
- pcm (paracetamol)
- med (medicatie)
- rr (bloeddruk
- 1x dgs (eenmaal daags)
- blds (bloedsuiker)
Bij Attendi hebben we er daarom voor gekozen om geen afkortingen te ondersteunen. Dit komt de leesbaarheid van de rapportage ten goede. Daarnaast is het onlogisch om afkortingen te gebruiken bij spraakgestuurd rapporteren. Het is onnatuurlijk om in te spreken:
"De cliënt heeft morgen een afspraak bij de HA ."
Als je een rapportage inspreekt is het logischer om in te spreken:
"De cliënt heeft morgen een afspraak bij de huisarts."
Uitzonderingen
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Onderstaande afkortingen worden ondersteunt. Mede omdat deze afkortingen bekend zijn, zowel bij betrokken zorgprofessional als bij de cliënt en de mantelzorger. Tot slot is het ook logisch om onderstaande afkortingen als afkorting uit te spreken, het is onderdeel van onze spreektaal:
- ADL
- HAP
- MDO